VAD ÄR MATSVINN?

Jag har upplevt att många faktiskt inte vet vad matsvinn är. Vad är egentligen skillnaden mellan matsvinn och matavfall?


Kortfattat är matsvinn mat som slängts i ONÖDAN medan matavfall är OUNDVIKLIGT och sådant som inte räknas som ätlig mat. Matavfallet består med andra ord också av matsvinn och är orsaken varför matavfallet idag är så stort.

Matsvinn är mat som en gång varit ätligt men som av någon orsak slängts. Det är mat som hade kunnat ätas om det hade hanterats annorlunda. Exempelvis bröd som hårdnat, mat som man tagit åt sig och inte orkar äta upp, frukter som blivit gamla, med mera. Matavfall är oätliga delar som skal, kärnor och köttben.


Vad matsvinn är och hur det uppkommer beror också på vem man frågar:


För en privatperson är det matvaror som passerat sitt bäst före datum och därför "måste" slängas samt mat som förvarats på fel sätt eller stått i kylen för länge så man inte vill äta det längre. Det kan också handla om att man lagat för mycket mat, att man inte orkar äta upp det man tagit åt sig samt oplanerade inköp.


För professionella (kockar, butiksanställda m.fl.) handlar det ofta om mat som på grund av bristande rutiner, tid och planering inte har kunnat tas tillvara.


För producerande företag och handeln är det produkter som sorterats ut på grund av att de inte uppfyller kvalitetskriterier eller konsumentens krav. Exempelvis en krokig gurka, en brun banan.


I distributionen handlar det om att livsmedlen hanterats på fel sätt och enligt regelverk måste slängas, exempelvis kylkedjan brutits.


Vad jag vill komma fram till är att matsvinn kan undvikas. Här kommer fem tips på hur du kan minska matsvinnet redan idag:


  1. Lägg inte upp mer än vad du äter på tallriken.

  2. Gör morgondagens lunchlåda av middagens rester.

  3. Vet du att du inte kommer att äta upp resterna inom en snar framtid. Frys in lagom portioner att ta upp och lägg i mikro för stressiga dagar.

  4. Tänk igenom veckans måltider. Kan jag använda något som redan finns i kylen?

  5. Planera dina inköp efter vad du ska laga och köp inte mer än vad du behöverHa en bra söndag!


Linnea

223 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla