Sök

Snart har halva december gått och snart knackar julafton på dörren. Många upplever julen som en stressfull period då konsumtion och därmed utgifterna ökar markant. Julklappar, pynt och julmat ska inhandlas och det ska ofta handlas ordentligt. Ofta handlar det inte om att köpa julklappar som mottagaren egentligen behöver utan man köper något för att ha något att ge.


Hållbarhetstrenden har också visat sig i julsammanhang. Allt mer människor blir medvetna om den konsumtionshets som förekommer kring jul och många vill försöka minska på denna. Konsumtion och hållbarhet är inte varandras motsatser, konsumtion är en del av det ekonomiska samhället. Däremot är vi tvungna att konsumera mera medvetet och tänka på vad och hur mycket vi konsumerar.


Varför inte utmana dig själv i år och fundera ett steg längre innan du köper julklappar till dina nära och kära? Vad skulle hen behöva? Vad har hen nytta av? Finns det något som hen behöver lite längre fram i tiden? Fråga gärna om hen behöver något speciellt.


En julklapp med baktanke uppskattas mer av mottagaren.

Det är tanken som räknas.Tips för en hållbarare jul:

 1. Ge bort en tjänst istället för en sak. Massage, biobiljetter, städning...

 2. Ge ett presentkort så mottagaren får köpa det hen behöver.

 3. Ge bort en hållbar julklapp. Det blir mer och mer trendigt att köpa hållbara produkter.

 4. Gör eget julpynt av det du har hemma och naturen.

 5. Tänk igenom menyn. Hur många blir vi? Ta vara på julmatsresterna (kommer lägga upp recepttips här på bloggen)

 6. Ta hand om dig själv och ditt välbefinnande. Gör något du mår bra av!


På LivsVinn hittar du många hållbara produkter som du kan köpa åt dina vänner eller familjemedlemmar, eller varför inte som "gå bort" present?Kom ihåg!

Julen handlar inte om att allting ska vara perfekt. Det handlar inte om vilka paket som ligger under granen. Utan det viktiga är vem du delar den med.


Linnea


111 visningar0 kommentarer

Hej på er!


Det har ekat lite tomt här de senaste två veckorna och det beror helt på att det har varit fullt upp. På 2 veckor har jag haft över 1000 kunder. WOW, säger jag bara! LivsVinn har blivit mottagen superbra, jag har fått så fina kommentarer, feedback och gåvor. En bättre start hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Jag välkomnar alla nya och gamla kunder även i fortsättningen så att LivsVinn kan fortsättas hållas öppen. Låt oss tillsammans minska matsvinnet!Aktuellt på schemat är nu JULÖPPNING som äger rum imorgon. Tillsammans med Hoppets Stjärna bjuder LivsVinn på kaffe, pepparkaka och godis. Skattjakt ordnas åt barnen med fina priser, dessutom kommer det finnas fina erbjudanden både på LivsVinn och på Hoppets Stjärna.


Välkomna!


Linnea


363 visningar0 kommentarer

Oj vad tiden går snabbt, det är nu inte ens en vecka kvar tills öppning!! Om ni varit och kikat in i LivsVinns butiksfönster så kan ni se att mycket finns kvar att göra och de sista dagarna kommer jag att arbeta 24/7 för att få allting klart. Jag är också tacksam över att ha familj och vänner som hjälper mig ❤️Under följande vecka kommer mest tid gå åt att städa, köpa in produkter, prissätta och göra lokalen försäljningsduglig.Under tiden tänkte jag att ni får reflektera över denna statistik:

 • 30% av all mat producerad slängs (globalt sett)

 • Detta motsvarar 1,3 miljarder ton och skulle kunna nära 2 miljarder hungriga människor.

 • 793 miljoner barn och vuxna lider av svält

 • I Finland slängs 400-500 miljoner ätbar mat varje år

 • Enbart hushållen slänger motsvarande 7800 lastbilar med mat varje år

 • Per person slänger vi i medeltal 20-25kg mat per år, vilket motsvarar 100€

 • Minskas matsvinnet med 20-50% skulle världen spara 12-30 miljarder €!Min åsikt om detta är att det är helt tokigt!

I Finland slängs det helt ätbar mat bara för att vi exempelvis föredrar att köpa en rak gurka istället för en krokig gurka. Medan i en annan del av världen så får man vara nöjd om man helst har råd att köpa den krokiga gurkan.


Vi måste lära oss uppskatta maten och sänka våra kvalitetskrav!


Vad är era reflektioner över denna statistik?
Linnea


Källor:

https://havikkiviikko.fi/kampanjamateriaalit/

http://www.saasyoda.fi/ruokah%C3%A4vikki-suomessa

https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/ruoka-ja-ravitsemus/ruokahavikki/

162 visningar0 kommentarer
1
2