• LivsVinn

DAGARNA FÖRE ÖPPNING

Oj vad tiden går snabbt, det är nu inte ens en vecka kvar tills öppning!! Om ni varit och kikat in i LivsVinns butiksfönster så kan ni se att mycket finns kvar att göra och de sista dagarna kommer jag att arbeta 24/7 för att få allting klart. Jag är också tacksam över att ha familj och vänner som hjälper mig ❤️Under följande vecka kommer mest tid gå åt att städa, köpa in produkter, prissätta och göra lokalen försäljningsduglig.



Under tiden tänkte jag att ni får reflektera över denna statistik:

  • 30% av all mat producerad slängs (globalt sett)

  • Detta motsvarar 1,3 miljarder ton och skulle kunna nära 2 miljarder hungriga människor.

  • 793 miljoner barn och vuxna lider av svält

  • I Finland slängs 400-500 miljoner ätbar mat varje år

  • Enbart hushållen slänger motsvarande 7800 lastbilar med mat varje år

  • Per person slänger vi i medeltal 20-25kg mat per år, vilket motsvarar 100€

  • Minskas matsvinnet med 20-50% skulle världen spara 12-30 miljarder €!



Min åsikt om detta är att det är helt tokigt!

I Finland slängs det helt ätbar mat bara för att vi exempelvis föredrar att köpa en rak gurka istället för en krokig gurka. Medan i en annan del av världen så får man vara nöjd om man helst har råd att köpa den krokiga gurkan.


Vi måste lära oss uppskatta maten och sänka våra kvalitetskrav!


Vad är era reflektioner över denna statistik?




Linnea


Källor:

https://havikkiviikko.fi/kampanjamateriaalit/

http://www.saasyoda.fi/ruokah%C3%A4vikki-suomessa

https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/ruoka-ja-ravitsemus/ruokahavikki/

162 visningar