Ingredienser
(8)
300 g havrekex
100 g smör
50 bitar omar
4 + 2 dl grädde
600 g färskost
0,5 dl socker
6 gelatinblad
6 msk vatten
Omar cheesecake
En himmelsk cheesecake smaksatt med Omar godisar. Passar alla tillställningar och högtider eftersom den kan dekoreras som önskas. Denna dekorerades för påsk!
Tid: 35 minuter + 4h i kyl | 10 portioner
Gör så här
1. Välj en kakform med löstagbara kanter och lägg bakplåtspapper på botten. Olja och strö florsocker på kanterna.
2. Sätt gelatinbladen i kallt vatten.
3. Mixa eller krossa havrekexen så fint som möjligt. Smält smöret och blanda nu ihop de krossade kexen och det smälta smöret. Tryck ut i botten på kakformen och ställ i kylen.
4. Kok upp 2 dl grädde och tillsätt 50 bitar omar-godisar, dela dem gärna i mindre bitar så smälter de snabbare. Rör om och värm upp tills godisarna har smält helt. Ställ åt sidan och låt svalna.
5. Vispa 4 dl grädde och 0,5 dl socker i en skål.
6. Rör upp färskosten i en annan skål och tillsätt där omar-såsen som gjordes tidigare. Rör nu ner detta i den vispade grädden och blanda väl.
7. Hetta upp 6 msk vatten och rör ner gelatinbladen. Rör nu försiktigt ner detta i resterande fyllning. Låt gelatinvätskan rinna som en smal stråle medan blandningen rörs om.
8. Häll nu över fyllningen i kakformen och låt stå i kylen i minst 4 timmar men gärna över natten. Dekorera som önskas.
En otroligt god cheesecake som får högt betyg av gäster. En cheesecake kan dessutom dekoreras precis hur man vill efter säsong och tillställning, eftersom den har en så neutralt utseende som sådan.
Välj en kakform med löstagbara kanter och lägg bakplåtspapper på botten. Olja och strö florsocker på kanterna. Sätt gelatinbladen i kallt vatten. Krossa därefter kexen och blanda samman med smält smör, tryck ut i botten på kakformen och ställ i kylen.
Kok upp 2 dl grädde och tillsätt 50 bitar omar-godisar. Rör om och värm upp tills godisarna har smält helt. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa 4 dl grädde och 0,5 dl socker i en skål och rör upp färskosten i en annan. Tillsätt omar-såsen med färskosten och rör om. Rör nu ner detta i den vispade grädden och blanda väl. Hetta upp 6 msk vatten och låt gelatinbladen smälta där i. Rör nu försiktigt ner gelatinvätskan i resterande fyllning.
Häll nu över fyllningen i kakformen och låt stå i kylen i minst 4 timmar men gärna över natten. Dekorera som önskas.
Njut!