Ingredienser
(12)
3 morötter
2 ägg
2 dl socker
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,75 dl mandelpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
1 dl matolja
Glasyr:
100 g färskost
0,75 dl florsocker
Klassisk morotskaka
En klassisk morotskaka som passar alla tillfällen. Enkelt recept som gör den snabb att slänga ihop inför fikat eller kalaset.
Tid: 20 min + 40 min i ugn | 12 portioner
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Välj en ugnsform med löstagbar kant. Smörj in en formen med smör och beströ kanterna med ströbröd.
2. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt därefter kanel, vaniljsocker, kardemumma, mandelpulver och bakpulver. Blanda väl.
3. Riv morötterna fint och rör ner i smeten. Tillsätt även matolja och vetemjöl och blanda noggrant.
4. Häll över smeten i ugnsformen och grädda längst ner i ugnen i cirka 40 minuter. Den är klar när kanterna börjat lossna från sidorna på formen. Man kan även testa med en sticka - den ska inte vara kladdig.
5. Låt kakan svalna innan glasyren läggs på. Blanda då bara samman färskost och florsocker och bred ut över kakan. Dekorera om önskas, här dekorerades kakan med krossad mandel.
Välj en ugnsform med löstagbar kant. Smörj in en formen med smör och beströ kanterna med ströbröd.
Vispa ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt därefter kanel, vaniljsocker, kardemumma, mandelpulver och bakpulver. Blanda väl. Riv morötterna fint och rör ner i smeten. Tillsätt även matolja och vetemjöl och blanda noggrant.
Häll över smeten i ugnsformen och grädda längst ner i ugnen i cirka 40 minuter. Den är klar när kanterna börjat lossna från sidorna på formen. Man kan även testa med en sticka - den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna innan glasyren läggs på. Blanda då bara samman färskost och florsocker och bred ut över kakan. Dekorera om önskas, här dekorerades kakan med krossad mandel.
Njut!