top of page
Sök

Nu är det klart. Den 8 november öppnar jag äntligen dörrarna till LivsVinn. Jag hoppas ni är förväntansfulla. Det är jag! 😃


Det har varit en lång process av funderingar, planerande samt drömmande. Men ännu finns det mycket att fixas före dörrarna slås upp. Jag tänkte därför att under tiden får ni följa med mig vad som händer i butiken fram till öppningsdagen. Så gå in och följ livsvinn på Instagram och Facebook så får ni se vad som händer.


Med andra ord så kommer butiksöppningen vara

fredag kl. 12-18 och lördag 10-15.


VÄLKOMNA!

ree

Adress: Tegelbruksvägen 7B (granne till Hoppets Stjärna)

Det bjuds på kaffe och tårta

 
 
 

Jag har upplevt att många faktiskt inte vet vad matsvinn är. Vad är egentligen skillnaden mellan matsvinn och matavfall?


Kortfattat är matsvinn mat som slängts i ONÖDAN medan matavfall är OUNDVIKLIGT och sådant som inte räknas som ätlig mat. Matavfallet består med andra ord också av matsvinn och är orsaken varför matavfallet idag är så stort.

ree

Matsvinn är mat som en gång varit ätligt men som av någon orsak slängts. Det är mat som hade kunnat ätas om det hade hanterats annorlunda. Exempelvis bröd som hårdnat, mat som man tagit åt sig och inte orkar äta upp, frukter som blivit gamla, med mera. Matavfall är oätliga delar som skal, kärnor och köttben.


Vad matsvinn är och hur det uppkommer beror också på vem man frågar:


För en privatperson är det matvaror som passerat sitt bäst före datum och därför "måste" slängas samt mat som förvarats på fel sätt eller stått i kylen för länge så man inte vill äta det längre. Det kan också handla om att man lagat för mycket mat, att man inte orkar äta upp det man tagit åt sig samt oplanerade inköp.


För professionella (kockar, butiksanställda m.fl.) handlar det ofta om mat som på grund av bristande rutiner, tid och planering inte har kunnat tas tillvara.


För producerande företag och handeln är det produkter som sorterats ut på grund av att de inte uppfyller kvalitetskriterier eller konsumentens krav. Exempelvis en krokig gurka, en brun banan.


I distributionen handlar det om att livsmedlen hanterats på fel sätt och enligt regelverk måste slängas, exempelvis kylkedjan brutits.


Vad jag vill komma fram till är att matsvinn kan undvikas. Här kommer fem tips på hur du kan minska matsvinnet redan idag:


  1. Lägg inte upp mer än vad du äter på tallriken.

  2. Gör morgondagens lunchlåda av middagens rester.

  3. Vet du att du inte kommer att äta upp resterna inom en snar framtid. Frys in lagom portioner att ta upp och lägg i mikro för stressiga dagar.

  4. Tänk igenom veckans måltider. Kan jag använda något som redan finns i kylen?

  5. Planera dina inköp efter vad du ska laga och köp inte mer än vad du behöver


ree

Ha en bra söndag!


Linnea





 
 
 

Nu är det äntligen dags. Nu ska alla nyfikna få svar på vad som egentligen är på gång där bredvid Hoppets Stjärna. Men först tänkte jag berätta hur allting började.


För er som inte vet så heter jag Linnea Strand och det är jag som är drivkraften bakom företaget LivsVinn. Jag är uppvuxen i Pjelax omringad av skog, vatten och förstås Närpes röda guld: tomater. Jag har alltid trivts med att springa runt och hjälpa mina föräldrar med olika sysslor i deras växthus. Jag fick se hur företagslivet såg ut och bestämde mig i ett tidigt skede att denna livsstil var något som jag kunde vänja mig vid.


ree

Nåja, åren gick, jag avslutade grundskolan, tog studenten och då var det dags att besluta sig för vad man ville göra resten av livet. Jag minns att jag tänkte "hu ska ja kon väli tå ja sku kon tänk me ti var allt". Så jag valde en utbildning som inte skulle stänga några dörrar och som även skulle vara bra om jag i framtiden skulle starta något eget. Det blev Hanken i Vasa. Efter fem år av studerande och studieliv kunde jag titulera mig Ekonomiemagister. Oj vad skönt att äntligen vara klar från skolan.


Det var inte förvånande då jag både i min kandidat- och magisterexamen fokuserade mycket på unga företagare. Mitt egna intresse för att en dag kunna titulera mig företagare bara växte. Medans jag skrev magistern började jag fundera på vad som skulle kunna vara en bra affärsidé och som på samma gång skulle kunna funka i Närpes. Det fanns inga tvivel att jag ville flytta tillbaka dit. Efter månader av funderande, sommarjobb och planering har nu min dröm gått i uppfyllelse. Jag kan titulera mig företagare på heltid.


Nu till det spännade. Vad har jag då hittat på? Jo, jag har alltid haft ett stort intresse för mat och har under senare år fått upp ögonen för hur mycket mat som slängs, helt i onödan. Visste ni att det i Finland slängs nästan 500 miljoner kilogram mat varje år?! Och detta är mat som man egentligen skulle kunnat äta. Här går vi i Finland och slänger ätbar mat medan 793 miljoner barn och vuxna inte ens har tillgång till mat. Personligen tycker jag detta är helt galet och jag tror att många av er som läser detta också tycker det.


Så då kom idén. Varför inte kombinera mitt nyfunna intresse för matsvinn med företagande? Resultatet blev LivsVinn. En butik för dig som vill vara med och minska matsvinnet i regionen, för dig som vill minska dina utgifter, för dig som vill vara mer miljövänlig, för dig som har produkter som du inte får sålt och för dig som vill vara med och bidra till samhället. Att göra något allmännyttigt har alltid varit målet. Det skall sist och slutligen vara en VINN-VINN för alla.


ree

Mitt utbud kommer att bestå av olika livsmedel, middagsboxar och "zero waste" produkter. Det kommer också att finnas ett mysigt café i anslutning till detta. Livsmedlen är sådana som "vanliga" butiker inte kan eller vill sälja eftersom de inte passar in i deras sortiment längre eller håller den kvalitet som de vill erbjuda kunden. Det är alltså helt okej mat.



ree
Att moroten är liten, krokig eller oslät betyder inte att den är oätbar.

Butiken är under konstruktion och öppning kommer att ske i början av november. Så tills dess får ni följa med bakom kulisserna och ta del av information som jag kommer publicera på hemsidan och sociala media. Så följ livsvinn på Instagram och Facebook för att hålla dig uppdaterad.


Vi hörs och syns!


Linnea

Grundare av LivsVinn


 
 
 
bottom of page